Επισκεφθείτε το site μας:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Νίγηρας: Η ελονοσία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση

Μια σταθερή πομπή ασθενοφόρων πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο Guidan Roumji στην περιοχή Μαραντί στο νότιο Νίγηρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) περιθάλπει πολλά παιδιά αποδυναμωμένα από τον υποσιτισμό και την ελονοσία.
Τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει αυξηθεί από 117 σε 430. «Η μονάδα εντατικής θεραπείας και το παιδιατρικό τμήμα είναι ασφυκτικά γεμάτα-έχουμε ένα ποσοστό πληρότητας που αγγίζει το 200%», δήλωσε ο Μίρκο Τομάσι, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Νίγηρα. «Περιθάλπαμε ήδη πολλά υποσιτισμένα παιδιά αλλά, με την έναρξη της περιόδου των βροχών, υπήρξε μια ξαφνική έξαρση των περιστατικών ελονοσίας. Σχεδόν το 80% των παιδιών που εισήχθησαν έχει ελονοσία», σημειώνει.
Οι καταρρακτώδεις βροχές, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες και τα αποθέματα σιτηρών, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη απελπιστική επισιτιστική κατάσταση. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι κάτι το αναπόφευκτο «στην ισχνή περίοδο» μεταξύ των συγκομιδών Μαΐου-Σεπτεμβρίου. Οι βροχές έχουν επίσης οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία.
Όταν τα παιδιά σε απομακρυσμένα χωριά προσβληθούν από ελονοσία, η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται πριν ακόμα εξεταστούν από γιατρό. «Τα παιδιά με ελονοσία φθάνουν συχνά καθυστερημένα, σε κωματώδη κατάσταση, που οφείλεται στην ελλιπή πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη στα χωριά τους», είπε η ιατρική συντονίστρια των MSF Βερονίκ Βαν Φράσεν.
«Ένας από τους λόγους που η ελονοσία είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, ακριβώς όπως ο υποσιτισμός», λέει η Βερονίκ Βαν Φράσεν. Η ελονοσία και ο υποσιτισμός είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Τα υποσιτισμένα παιδιά δεν έχουν την δύναμη να πολεμήσουν την ασθένεια και γι’ αυτό είναι πιο επιρρεπή σε περίπλοκες μορφές ελονοσίας. Ένα υποσιτισμένο παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από ένα παιδί που τρέφεται επαρκώς.
Τα υποσιτισμένα παιδιά που αναπτύσσουν μια σοβαρή μορφή ελονοσίας νοσηλεύονται και για τις δυο ασθένειες. Ο υποσιτισμός θεραπεύεται με έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή, ενώ η βαριά ελονοσία θεραπεύεται με αγωγή που έχει ως βασικό συστατικό την αρτεμισίνη.
Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του Νίγηρα είναι αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες επισιτιστικές κρίσεις, που ασκούν τεράστια πίεση στις κοινότητες. Συχνά έχουν μόλις επανέλθει από μια επισιτιστική κρίση πριν ξεσπάσει η επόμενη, αναγκάζοντάς τους να πωλούν πολύτιμα υπάρχοντα και να χρεώνονται προκειμένου να αγοράσουν επαρκή τροφή.
 Νίγηρας: Η ελονοσία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση © Tanya Bindra
Για να μειωθεί ο κύκλος του υποσιτισμού και των σχετιζόμενων ασθενειών, οι MSF και το Υπουργείο Υγείας του Νίγηρα εργάζονται στο κομμάτι της πρόληψης, που συμπεριλαμβάνει εκστρατείες εμβολιασμού και διανομή συγκεκριμένων διατροφικών σκευασμάτων και κουνουπιέρων. Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 150.000 παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν λάβει επείγουσα θεραπεία από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Για να σπάσει αυτός ο κύκλος των επαναλαμβανόμενων κρίσεων, απαιτείται μια μακροπρόθεσμη λύση, μια λύση που θα βελτιώσει την πρόσβαση τόσο στην υγειονομική περίθαλψη όσο και στην πρόσβαση σε τροφή κατάλληλη για παιδιά», σημειώνει ο Μίρκο Τομάσι.

ΠΗΓΉ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ,  www.msf.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου