Επισκεφθείτε το site μας:

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

XHMIKH ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ



Η καταπολέμηση των αρθροπόδων με το DDT, η οποία εφαρμόστηκε σε ευρεία κλίμακα από το 1955, πρόσφερε πολλά στον περιορισμό των παρασιτικών νοσημάτων, ιδιαίτερα της ελονοσίας, αλλά δυστυχώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ψεκασμών και η ανάπτυξη αντοχής των αρθροπόδων στο DDT, περιόρισαν κατά πολύ την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. 

Η χημική καταπολέμηση είναι η σημαντικότερη και σε πολλές περιπτώσεις η μοναδική μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση πολλών επιβλαβών εντόμων. Στηρίζεται στη χρήση φυσικών ή συνθετικών χημικών ουσιών οι οποίες αυτούσιες ή σε μίγματα προκαλούν με την τοξική τους δράση τη θανάτωση των εντόμων και χαρακτηρίζονται ως εντομοκτόνα.

Η ταξινόμηση των εντομοκτόνων μπορεί να γίνει με βάση δύο διαφορετικά κριτήρια και συγκεκριμένα τον τρόπο εισόδου τους στον οργανισμό των εντόμων (επαφής, στομάχου, ασφυκτικά ή καπνογόνου δράσης) και τη χημική τους σύσταση ή προέλευση (ανόργανα, οργανικά). Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι οργανικές συνθετικές ενώσεις και κατατάσσονται σε διάφορες ομάδες με βάση τη χημική τους δομή ή τον τρόπο δράσης τους. Τέτοιες ομάδες είναι τα πυρεθρινοειδή , τα ορανοφωσφορικά, η φωσφίνη, τα νεονικοτινοειδή κ.α. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πενήντα εννέα δραστικές ουσίες και ενδεικτικά αναφέρονται οι: Deltamethrin, Pyrethrins, Bifethrin, Alpha- cypermethrin, Acetamiprid, Kaoline, Lufenuron, Phosmet κ.α. 


Οι κυριότερες μέθοδοι χημικής καταπολέμησης των εντόμων περιλαμβάνουν τον υποκαπνισμό με ασφυκτικές ουσίες (φωσφίνη, βρωμιούχο μεθύλιο κ.α),  τον ψεκασμό αέρος, τον ψεκασμό με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης ή με εκνεφωτήρες (foggers). Στην πρώτη μέθοδο, τα εντομοκτόνα διαχέονται σε ολόκληρο τον χώρο και μπαίνουν μέσα στη μάζα του προϊόντος που είναι για απεντόμωση, αντικαθιστώντας τον αέρα που κυκλοφορεί μέσα σε αυτό με τοξικούς καπνούς. Έτσι παρουσιάζουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να σκοτώσουν τα έντομα όπου κι αν βρίσκονται.

Οι ψεκασμοί από αέρα μπορούν να γίνουν με αεροπλάνα ή ελικόπτερα. Κατά γενικό κανόνα οι δια ελικοπτέρου ψεκασμοί θεωρούνται ότι αποδίδουν ικανοποιητικότερα από αυτούς των αεροπλάνων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου η καταπολέμηση δεν αφορά ιπτάμενα στάδια, αλλά τα στάδια εκείνα που βρίσκονται στο έδαφος. Οι αεροψεκασμοί γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η πρόσβαση των εστιών είναι δύσκολη ή οι εστίες είναι πολύ εκτεταμένες. Όμως με τους αεροψεκασμούς δεν υπάρχει η δυνατότητα το ψεκαστικό υγρό να εκτοξευτεί με μεγάλη πίεση και έτσι ένα μεγάλο ή μικρό μέρος αυτού επικάθεται στη γύρω βλάστηση. Τέλος, οι ψεκασμοί με ψεκαστήρες χαμηλής ή υψηλής πίεσης αποτελούν μια πολύ ικανοποιητική λύσης, καθώς στην πρώτη περίπτωση το ψεκαστικό υγρό βγαίνει από το μπεκ σαν λεπτή ομίχλη, ενώ στη δεύτερη, υπάρχει βενζινοκινητήρας που εκτοξεύει το υγρό σε μορφή σύννεφου καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες. Ειδικά για την περίπτωση των κουνουπιών, σε περιοχές υψηλού κινδύνου πρέπει κατά τη διάρκεια του χειμώνα να εντοπίζονται τα καταφύγια διαχείμασης των τέλειων εντόμων και να ψεκάζονται αυτά πριν από την άνοιξη, ώστε να καταστρέφεται ο πληθυσμός που δίνει τη πρώτη γενιά.  

Πρέπει να τονιστεί ότι η καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Ελληνική Νομοθεσία και από κατάλληλο καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό..
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει αναλυτικά τις βασικές αρχές στις οποίες βασίζονται οι οδηγίες ασφαλούς χρήσης των βιοκτόνων και αφορούν την τοξικότητα των φαρμάκων, τις συσκευασίες και τον εξοπλισμό, την ευθύνη για την ασφάλεια, την εκπαίδευση σε θέματα ασφαλούς χρήσης, την ιατρική επιτήρηση, τα ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, στολή κλπ) καθώς και τα μέτρα ατομικής υγιεινής.

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ)

Στην περίπτωση των κουνουπιών που αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα έντομα στην Ελλάδα, η ανάπτυξή τους γίνεται σε εκτεταμένες περιοχές που κατακλύζονται από νερό (λίμνες, έλη κλπ) και η αντιμετώπισή τους είναι ένα πρόβλημα το οποίο προκειμένου να λυθεί χρειάζονται προσπάθειες σε ευρεία κλίμακα από την τοπική αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Υγείας κλπ. 

Οι ατομικές προσπάθειες δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου συχνά αναποτελεσματικές. Υπάρχουν όμως ορισμένα μέτρα που ο άνθρωπος μπορεί να πάρει προκειμένου να μειώσει το πρόβλημα των κουνουπιών.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έχει ενημερώσει το κοινό για τους σημαντικότερους τρόπους προστασίας από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο στα πλαίσια της αποφυγής νέων κρουσμάτων ελονοσίας. Αυτοί είναι:

-Η χρήση εντομοαποθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα και η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, με την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή.
-Η προσοχή του κοινού κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα (σούρουπο μέχρι χάραμα)
-Η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (μακριά μανίκια και παντελόνια)
-Τα συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
-Η χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού και η χρήση κουνουπιέρων.
-Η απομάκρυνση των στάσιμων νερών από λεκάνες, βάζα, γλάστρες κλπ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους..
-Η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, το καλό κούρεμα του γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών καθώς και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό του εξωτερικού χώρου,  γιατί προσελκύει λιγότερο τα κουνούπια. 

πηγή:
www.keelpno.gr

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Η πρόληψη για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από διαβιβαστές , περιλαμβάνει μέτρα τόσο σε ατομικό και τοπικό, όσο και εθνικό επίπεδο. Όταν τα παθογόνα αποτελούν πρόβλημα για κάποιον πληθυσμό, θα πρέπει να παρθεί μια πολιτική απόφαση για την εφαρμογή ή μη, ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας. Αν η απόφαση είναι θετική, ένας σαφής καθορισμός στόχων είναι απαραίτητος για τον εύρυθμο σχεδιασμό του προγράμματος, όπως και η επιλογή των στρατηγικών, οι μέθοδοι για την εφαρμογή τους, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των στόχων.


Ο σχεδιασμός για τον έλεγχο των  νοσημάτων σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις μακροπρόθεσμες εθνικές στρατηγικές με την εφαρμογή, τόσο γενικών όσο και ειδικών μέτρων ελέγχου. Καθώς η διατομεακή συνεργασία είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός τοπικού σχεδιασμού, θα πρέπει να υπάρχει η συμμετοχή παρασιτολόγων, επιδημιολόγων καθώς και προσωπικού επιστημών υγείας και περιβάλλοντος. Η επιτυχία ενός ελέγχου για την πρόληψη των παρασίτων προϋποθέτει τον προσανατολισμό σε τέσσερις κατευθύνσεις:

- Την επάρκεια σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η υγιεινή, η αποχέτευση, η παροχή πόσιμου νερού κλπ.
- Την αποτελεσματικότητα υπηρεσιών υγείας, όπως  οργανωμένα, ειδικά διαγνωστικά εργαστήρια και η προμήθεια κατάλληλων φαρμάκων για θεραπεία
- Την επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των δεδομένων από τις υγειονομικές υπηρεσίες που προέρχονται από ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά κρούσματα, για τον προσδιορισμό του μεγέθους του προβλήματος και της κατανομής των  νοσημάτων
- Τα επαρκή και διαρκή μέρα για τον έλεγχο ξενιστών-φορέων.



Η προφύλαξη από την έκθεση του ανθρώπου στα παθογόνα, μπορεί να γίνει με μέτρα:
- Ατομικά (τήρηση ατομικών κανόνων υγιεινής, καθαριότητας, κατανάλωση καλά ψημένων κρεάτων και ψαριών, αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων σε ενδημικές περιοχές, προφύλαξη από επαφή με ζώα και αρθρόποδα που είναι φορείς καθώς και με τα περιττώματά τους κλπ).
- Περιβαλλοντικά (καταπολέμηση αρθροπόδων, εντοπισμός και απομόνωση ζώων-φορέων,  θεραπεία πόσιμου νερού, μηχανικός και βιολογικός καθαρισμός ύποπτων χώρων κλπ)
- Ιατρικά (έλεγχος του μεταγγιζόμενου αίματος και μοσχευμάτων κλπ) (Σιών Μ.Λ, 2000)

Σχετικά με την προφύλαξη μετά την έκθεση στη μόλυνση συγκεκριμένων παθογόνων υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπου η χορήγηση χημειοθεραπείας προληπτικά θεωρείται καλή προσέγγιση. Πρόκειται για ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν λόγοι ισχυροί να θεωρείται ότι μολύνθηκαν ή για ανθρώπους με βεβαιότητα λοίμωξης. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι ταξιδιώτες ή οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημούν παρασιτώσεις, ταξιδιώτες από περιοχές που ενδημεί η ελονοσία και έχουν δηχθεί από κουνούπι λίγες μόνο μέρες πριν από την επιστροφή τους καθώς και έγκυες γυναίκες, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα μολυνθεί από παράσιτα. Στην τελευταία περίπτωση, η θεραπεία των εγκύων αποτελεί προφύλαξη για το έμβρυο και αφορά κυρίως τις γυναίκες που πάσχουν από τοξοπλάσμωση και δευτερευόντως από ελονοσία.


Ο εμβολιασμός έχει σχεδόν εξαφανίσει πολλά από τα λοιμώδη νοσήματα στις ανεπτυγμένες χώρες. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα παρασιτικά νοσήματα, όπου παρά της προσπάθειες του Π.Ο.Υ, τα αποτελέσματα είναι φτωχά. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να φαίνονται κάποιες ελπίδες σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίων εναντίων κάποιων παρασιτικών λοιμώξεων και συγκεκριμένα για την ελονοσία, τη λεϊσμανίαση και την αμοιβάδωση. Ο εμβολιασμός θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη παρασιτικών νόσων με την παράλληλη εφαρμογή άλλων μέτρων, όπως ο έγκαιρος εντοπισμός και η θεραπεία των νοσούντων, η καταπολέμηση εντόμων και η πρόληψη των τσιμπημάτων από αυτά. Ωστόσο ο εμβολιαμός για την πρόληψη κάποιων ιών, όπως του κίτρινου πυρετού, παρέχει επαρκή προστασία για άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε ενδημικές χώρες.


Τα συχνά ταξίδια των κατοίκων ανεπτυγμένων χωρών στις ενδημικές από  λοιμώξεις περιοχές, δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα με την «εισαγωγή» των λοιμώξεων αυτών στις χώρες προέλευσης των ταξιδιωτών. Υπολογίζεται περίπου ότι 30.000 Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι προσβάλλονται ετησίως από ελονοσία οφειλόμενη κυρίως στη μόλυνση των ταξιδιωτών. Για τον λόγο αυτό υπάρχει επιτακτική ανάγκη προφύλαξής των ταξιδιωτών από παρασιτικές λοιμώξεις. Τα μέτρα προφύλαξης των ταξιδιωτών διακρίνονται στα ατομικά μέτρα προφύλαξης, που έχουν ειπωθεί παραπάνω και στη χημειοπροφύλαξη. Η τελευταία έχει γίνει αποδεκτή ειδικά για την ελονοσία για την οποία χρησιμοποιούνται ανθελονοσιακά φάρμακα.

πηγές:



MOTT K.E, DEJEUX P., MONCAYO A., RANQUE P., AND RAADT P. 1990. Parasitic diseases and urban development. Geneva, Switzerland 


WALLON M, LIOU C., GARNER P, PEYRON F. 1999. Congenital toxoplasmosis: systematic review of evidence of efficacy of treatment in pregnancy.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. 2005.International Travel & Health 2005.

ΣΙΩΝ Μ.Λ, 2000. Η ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Θεσσαλονίκη

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ CHAGAS

Συναγερμό έχουν σημάνει οι ιατρικές επιστημονικές ομάδες της Αμερικής για την έξαρση εξελιγμένης παρασιτικής ασθένειας που προκαλεί παραμόρφωση, δυσμορφία των εντέρων και έκρηξη της καρδιάς. «Δεν είναι πια η νόσος των φτωχών» λένε οι ειδικοί.

Οι New York Times αναφέρουν πως το «νέο AIDS της Αμερικής» έχει τρομοκρατήσει την ιατρική κοινότητα λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται αλλά και των συμπτωμάτων που μπορεί να παραπλανήσει ασθενή και γιατρούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξελιγμένη μορφή της παρασιτικής ασθένειας Chagas Disease, η οποία πολλά χρόνια τώρα συναντάται σε φτωχές αγροτικές περιοχές του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής και σε οικισμούς όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Νέα έρευνα που σόκαρε τους επιστήμονες, όμως, λέει ότι λόγω της έντονης μετακίνησης πληθυσμών και ανάμειξης των λαών, η ασθένεια αφενός έπαψε να θεωρείται εξωτική, αφετέρου έχει μεταλλαχτεί και γίνει πολύ πιο επικίνδυνη.

Ο κύριος φορέας εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα έντομα και το παράσιτο T. Cruzi αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως είναι μη ανιχνεύσιμα κατά τα πρώτα χρόνια της μόλυνσης. Εμφανίζονται σταδιακά σαν καρδιακή νόσος ή δυσμορφία των εντέρων και συχνά προκαλούν θάνατο. Το πιο συνηθισμένο πρώτο έντονο σύμπτωμα είναι το πρήξιμο του ενός ματιού.

Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι 8-10.000.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική χωρίς να το γνωρίζουν ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως έχει διευρυνθεί η γεωγραφική κατανομή της ασθένειας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, έχουν ήδη μολυνθεί 30.000 άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ!
«Η φονική παρασιτική ασθένεια φέρει το όνομα του Βραζιλιάνου γιατρού, Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, που την ανακάλυψε το 1909 και το πιο φοβερό είναι ότι μεταδίδεται με ένα απλό τσίμπημα μολυσμένου εντόμου (συνήθως από τα Triatomids, τα οποία έχουν στενή συγγένεια με τη μύγα Τσε τσε της Αφρικής). Το παράσιτο εισχωρεί στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου ζει και πολλαπλασιάζεται», αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ.
Πηγή: iefimerida.gr.

ΑΝΟΔΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να στοιχίζει ζωές. Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, αλλά οι θάνατοι από την τροπική ασθένεια κατέγραψαν νέα αύξηση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και έφτασαν συνολικά τους οκτώ. Παράλληλα, άνοδο παρουσιάζει και ο αριθμός των κρουσμάτων, που ανήλθαν σε 122.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής παρατήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την 1η έως και τις 6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν δώδεκα νέα κρούσματα της ασθένειας, εκ των οποίων τα επτά με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και δύο ακόμη θάνατοι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η φετινή επιδημία έχει ήδη ξεπεράσει την αντίστοιχη του 2011 σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων (122 φέτος, έναντι 101 πέρσι), ενώ ο μέχρι τώρα αριθμός των θανάτων υπολείπεται οριακά του περσινού (οκτώ φέτος, έναντι εννέα το 2011).

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 122 ανθρώπους με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι 83 παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα (στο κεντρικό νευρικό σύστημα) και οι υπόλοιποι 39 ήπια συμπτωματολογία (κυρίως πυρετό).

Μέχρι στιγμής, 87 ασθενείς (71,5%) νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έντεκα δεν νοσηλεύτηκαν (9%), άλλοι έντεκα παραμένουν στο νοσοκομείο, πέντε (4%) νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και οκτώ (6,5%) κατέληξαν.

Αν ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε περιστατικό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), ο πραγματικός αριθμός όσων κόλλησαν αλλά δεν αρρώστησαν σοβαρά ξεπερνά τις 11.500.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό τόπο έκθεσης των ασθενών στον τροπικό ιό, η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενώ, δηλαδή, μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών είχε εντοπιστεί στην Αθήνα και ειδικά στα νότια προάστια (Παλαιό Φάληρο, Αλιμος, Ελληνικό - Αργυρούπολη κ.α.), στη συνέχεια καταγράφηκε εντυπωσιακή συρροή κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα στον δήμο Τοπείρου, έντεκα στον δήμο Αβδήρων, δύο στον δήμο Ξάνθης, έξι στον δήμο Νέστου καθώς και άλλα έξι στη γειτονική Καβάλα.

Πάντως ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν προκαλεί πλέον ανησυχία στους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς πρόκειται για νόσο που συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα των κουνουπιών και συνεπώς με το καλοκαίρι. Στα σχετικά διαγράμματα ήδη καταγράφεται η σαφώς πτωτική πορεία της ασθένειας και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φετινή επιδημία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.
Espressonews.gr

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cape Town, με επικεφαλής τον καθηγητή Kelly Chibale, υποστηρίζει πως είναι ένα βήμα πριν βρει το αντίδοτο στη μάστιγα της ελονοσίας, καθώς ισχυρίζεται ότι βρήκε ένα καινούργιο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και τη βάση μιας μόνιμης θεραπείας.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ένα ανώτερο μόριο, το οποίο με μια μικρή δόση μπορεί να θεραπεύσει τα άρρωστα ζώα που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο της ελονοσίας» δηλώνει ο Kelly Chibale. Σειρά, τώρα, έχουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία της Αφρικής, όπου πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας.

Σημειώνεται ότι, ύστερα από 18 μήνες δοκιμών, το παράσιτο δεν παρουσίασε κάποια αντίσταση, κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας θεραπείας που θα εξαλείψει διά παντός την ελονοσία είναι υπαρκτό.


πηγή: zougla.gr

ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την διαπίστωση νέου κρούσματος ελονοσίας στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, νεαρός Πακιστανός που εργαζόταν σε χωράφια στους Ταξιάρχες Τρικάλων.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται να αφιχθεί τις επόμενες ώρες στα Τρίκαλα.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στα Τρίκαλα της «ξεχασμένης» ασθένειας, μετά το κρούσμα σε 7χρονη Τρικαλινή που βρισκόταν για διακοπές στα Τρίκαλα.



πηγή: trikalanews.gr