Επισκεφθείτε το site μας:

ΛΕΪΣΜΑΝΙAΣΗ- KALA-AZAR (LEISHMANIASIS)



Η λεϊσμανίαση είναι μια σοβαρή τροπική νόσος που μολύνει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε 88 χώρες με κίνδυνο μόλυνσης. (WHO, 2010)

Προκαλείται από πρωτόζωα του γένους Leishmania, και για τη μετάδοση προϋποθέτουν τη νύξη από θηλυκούς φλεβοτόμους (σκνίπες). Ανάλογα με το είδος του παρασίτου και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, μπορεί να κυμαίνεται από δερματικές βλάβες έως απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις του ήπατος και του σπλήνα, αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. (Rogers M, 2012)

Μετά την απομύζηση αίματος από μολυσμένα σκυλιά ή τρωκτικά, ο φλεβοτόμος μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο εφτά ημέρες μετά τη νύξη. Κατά το δάγκωμα της σκνίπας στον άνθρωπο, τα μαστιγοφόρα παράσιτα περνούν στην πληγή μέσω του σάλιου της. (Rohousova I. et al, 2012)

Τα είδη που μας ενδιαφέρουν περισσότερο στην Ελλάδα είναι η Leishmania Donovani η οποία προκαλεί την Σπλαχνική Λεϊσμανίαση ή Kala-azar στους ανθρώπους και στα σκυλιά, και η L. Tropica, που προκαλεί τη Δερματική Λεϊσμανίαση στον άνθρωπο και τα σκυλιά. Παγκοσμίως, υπάρχουν επίσης τα είδη L. Braziliensis (Λείσμανίαση των Βλεννογόνων),  L. Mexicana (προκαλεί έλκη) και L. Ethiopia ( με δερματικές αλλοιώσεις). 
Κύκλος ζωής της Leishmania. Πηγή CDC

ΠΗΓΕΣ:

ROGERS MATTHEW E. 2012. The Role of Leishmania Proteophosphoglycans in Sand Fly Transmission and Infection of the Mammalian Host. frontiers in Microbiology 
 WHO. 2012. Chagas disease


ILG T., STIERHOF Y. D., CRAIK D., SIMPSON R., HANDMAN E., BACIC A. 1996. Purification and structural characterization of a filamentous, mucin-like proteophosphoglycan secreted by Leishmania parasites.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου