Επισκεφθείτε το site μας:

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ (YELLOW FEVER)




Ο Κίτρινος πυρετός είναι ιογενές λοιμώδες νόσημα που μεταδίδεται στον άνθρωπο με τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Συναντάται στις τροπικές περιοχές της νότιας Αμερικής και της Αφρικής, ενώ απουσιάζει από τις χώρες της Ασίας.

Εμφανίζονται (τις περισσότερες περιπτώσεις) με ξαφνικά ρίγη και πυρετό. Ακολουθεί κεφαλαλγία, πόνος στην πλάτη, πόνοι σε όλο το σώμα, ναυτία, εμετός και κοκκίνισμα των ματιών. Ακολουθούν τρεις ημέρες όπου τα κλινικά συμπτώματα παρουσιάζουν ύφεση αλλά κατά 50% τα συμπτώματα επιστρέφουν κι η πορεία του νοσήματος περνά στην δεύτερη φάση. Ο πυρετός επανέρχεται, εμφανίζεται ίκτερος, αιμορραγίες, κυρίως αιματέμεση, υπνηλία, αδυναμία της λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως και βραδυκαρδία. Ακολουθούν παραλήρημα, καταπληξία, κώμα, τα οποία οδηγούν το 50% των ασθενών που θα νοσήσουν στο θάνατο.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον κίτρινο πυρετό.

 Όσοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε ταξίδι εκτός Ελλάδας, θα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουν όσο γίνεται περισσότερα για την υγειονομική κατάσταση της χώρας που θα επισκεφθούν. Σε όλους γενικά τους ταξιδιώτες παρουσιάζεται, σε άλλοτε άλλο βαθμό, πτώση της δυναμικότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, πράγμα που επιβαρύνει όσους έχουν ήδη κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής από διάφορες αιτίες (εγκυμοσύνη, μεγάλη ηλικία, χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.).


Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκοσμίου Οργάνωσης Υγείας το μόνο υποχρεωτικό εμβόλιο γι' αυτούς που ταξιδεύουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής και Νότιας Αμερικής είναι του κίτρινου πυρετού. Άτομα που ταξιδεύουν σ' αυτές τις περιοχές πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί για κίτρινο πυρετό. Αλλιώς κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα κατά τη διέλευσή τους από διάφορες χώρες (έστω και transit) και όταν επιστρέψουν να μην τους επιτραπεί η είσοδος. Μερικές χώρες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κίτρινο πυρετό από όλους τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές που θεωρούνται "μολυσμένες" από κίτρινο πυρετό. Λεπτομέρειες θα μάθετε από το γραφείο εμβολιασμών της Διεύθυνσης Υγιεινής. 

ΠΗΓΕΣ:

wikypedia.org
iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου