Επισκεφθείτε το site μας:

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ



Το πιο γνωστό έντομο στη τάξη των Δικτυοπτέρων (Dictyoptera), είναι οι κατσαρίδες. Περισσότερα από 4000 είδη είναι σήμερα γνωστά από τα οποία ενδιαφέρον παρουσιάζει μόνο το 1%, αφού τα περισσότερα είναι αγροδίαιτα. Είναι έντομα με ατελή μεταμόρφωση (ημιμετάβολα) και έχουν μόνο τρια στάδια στον βιολογικό τους κύκλο -αυτά του αυγού, της νύμφης και τέλειου εντόμου. Τα πιο σημαντικά είδη από πλευράς Δημόσιας Υγείας που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, είναι: Blatta Orientalis, Blattelia Germanica, Periplaneta Americana και Supella longipalpa.
  
 Τα τρία πιο διαδεδομένα είδη κατσαρίδων στην Ελλάδα
  
Είναι νυχτόβια έντομα, αλλά όταν οι πληθυσμοί τους είναι αρκετά μεγάλοι, περιφέρονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σαν κρησφύγετα χρησιμοποιούν υγρά και σκοτεινά μέρη (ρωγμές τοίχων, φρεάτια, σωληνώσεις, ντουλάπια, σιφώνια, κάτω από ψυγεία ή έπιπλα κλπ). Τα στοματικά μόρια της κατσαρίδας είναι μασητικού τύπου και θεωρούνται παμφάγες αφού ικανοποιούν τις διατροφικές τους ανάγκες από ευρύ φάσμα οργανικών ουσιών που περιλαμβάνει ακόμη και ιχθυόκολλα, βαφές τροφών, ρύπους ενδυμάτων, φρέσκο ή ξηρό αίμα, πτύελα, απεκκρίματα κ.α. Ωστόσο έχουν ιδιαίτερη προτίμηση για τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο. Οι κατσαρίδες έχουν την ικανότητα να επιζούν για ένα μήνα χωρίς τροφή, πολύ λιγότερο όμως χωρίς νερό.
 
Τροφές, νερό και μαγειρικά σκεύη είναι εκτεθειμένα σε μόλυνση από κατσαρίδες που μεταφέρουν παράσιτα κι άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, στο εσωτερικό κι εξωτερικό του σώματός τους. Έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό έδειξαν την παρουσία στις κατσαρίδες πρωτόζωων, αυγών ελμίνθων αλλά και βακτηρίων που θεωρούνται υπεύθυνα  για τροφικές δηλητηριάσεις, δυσεντερίες, διάρροιες και γαστρεντερίτιδες. Ο μηχανισμός μεταφοράς των προαναφερθέντων παθογόνων είναι ανάλογος με εκείνον των μυγών, δηλαδή με μεταφορά με τα πόδια και το σώμα τους, με εμετό του περιεχομένου του στομάχου και με τα περιττώματα καθ’όσο χρόνο τρέφονται. Γενικά είναι μόνο μηχανικοί φορείς των παθογόνων αλλά μπορούν να πολλαπλασιάζονται αυτοί μέσα στο πεπτικό τους σύστημα. 

ΠΗΓΕΣ:


ΜΠΕΤΖΙΟΣ Β.Χ, 1989. Αρθρόποδα Υγειονομικής Σημασίας, Αθήνα 


ΧΑΝΙΩΤΗΣ Β, ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Ι, 1999. Λοιμώξεις, Παρασιτόσεις, Αλλεργίες απο έντομα- Επιπτώσεις στην Ατομική και Δημόσια Υγεία, Αθήνα, Zymel

wikypedia.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου